• kontakt@iccstaff.pl

Czarnuszka – właściwości lecznicze, skład i zastosowanie

Czarnuszka – właściwości lecznicze, skład i zastosowanie

Nigella sativa, czyli czarnuszka siewna, która określana jest także jako czarny kminek to taka roślina, która była ceniona już w starożytnym Egipcie. Tam też traktowano go jako złoto faraonów, ponieważ określano, że jest to taki składnik, który będzie nam gwarantował wyleczenie praktycznie wszystkiego poza śmiercią. Obecnie mamy liczne badania, które pokazują, że nam czarnuszka daje szansę na rozwiązanie różnych problemów ze zdrowiem.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Stosowanie czarnuszki może nam gwarantować korzyści dla osób, które mają liczne problemy ze zdrowiem. Jest to świetne rozwiązanie dla alergików oraz tych osób, które mają problemy z odpornością. Udowodniono, że regularne przyjmowanie czarnuszki będzie wpływać korzystnie na układ immunologiczny, a więc stosowanie będzie pomagać na pierwsze objawy grypy czy przeziębienia. Będzie można oczekiwać leczenia uczulenia. Zawarty tam tymochinion będzie działać jako antywirusowy lek, który chroni nas przed przeziębieniami, grypom czy infekcjami układu oddechowego. Do stosowania czarnuszki powinni się przekonywać anemicy, ponieważ podnosi ona ilość hemoglobiny, która pomaga walczyć z tą chorobą.

Jeśli ktoś jest narażony na promieniowanie może korzystać z czarunszki, ponieważ chroni ona przed poważnymi problemami, które wynikać mogą właśnie z promieni jonizujących. Regularne stosowanie olejku z czarnuszki przez alergików będzie gwarantować poprawę wydolności płuc. Można dzięki niej radzić sobie z problemem świszczącego oddechu. Po czarnuszkę powinny sięgać osoby starsze z nadwagą. Obniża ona poziom ciśnienia krwi oraz daje nam szanse na skuteczne leczenie miażdżycy, chroni nas przed rozwojem problemów z wrzodami czy nieregularnym poziomem cukru we krwi. Chronić będzie również przed problemami z kamieniami na nerkach, oczyszcza naszą wątrobę, wpływa korzystnie również na wygląd naszej skóry. Stosowanie olejku z czarnuszki będzie szansą na pokonywanie problemów. Można dzięki niemu poradzić sobie z trądzikiem, łuszczycą, grzybicą czy atopowym zapaleniem skóry. Wiele osób stosuje ją również na poparzenia skórne przez słońce czy problemy bakteryjne. Dzięki temu można oczekiwać, że nasz organizm będzie funkcjonował dużo lepiej.

Czarnuszka – skład

Czarnuszka siewna przede wszystkim będzie dla nas źródłem kwasów tłuszczowych takich jak linolowy oraz linolenowy. Kolejnym składnikiem będą olejki eteryczne. Poprawiają one nie tylko nastrój, ale mogą również mieć działanie chroniące nas przed bakteriami. Ich stosowanie poleca się osobom, które mają problemy z oskrzelami. Skład czarnuszki to również liczne składniki witaminowe i mineralne, gdzie wymienić można witaminę E oraz witaminy z grupy B, karoten, wapń, magnez, żelazo, sod, potas, selen oraz cynk.

Czarnuszka – zastosowanie

Czarnuszka jest takim składnikiem, który może być stosowany na wiele sposobów. Najprostsze będzie dodanie jej do chleba, zup czy past. Można dodawać ją również do pieczonych mięs. Można przyrządzić napar do bicia. Jedna łyżka ma być zalana wrzątkiem. Następnie parzymy przez około 20 minut i cedzimy. Można dosłodzić miodem. Dla osób, które nie lubią smaku takiej przyprawy rozwiązaniem będzie specjalny olej, który jest tłoczony na zimno. Stosować go można również jako element do wcierania w skórę i włosy. Łyżeczkę olejku będzie można spożywać 2-3 razy dziennie. Stosowanie tej przyprawy w kuchni będzie nam gwarantować lepsze zdrowie, ale również będą cenne właściwości smakowe. Można bowiem oczekiwać, że nasze potrawy będą miały pełniejszy smak. Tradycyjny krem z marchwi czy dyni zyskać będzie mógł na swoim smaku dzięki takim ziarenkom. Jeśli lubimy piec własne domowe pieczywo to zawsze będzie można się zdecydować na użycie czarnuszki zamiast maku czy sezamu. Także pesto można przygotować z użyciem nasion czarnuszki. Jeśli raz już polubimy smak czarnuszki i jej aromat to wydaje się, że będziemy chętnie do tego składnika wracać. Dla własnego zdrowia oczywiście warto włączyć czarnuszkę do swojej diety i korzystać z tych możliwości jakie nam daje.

Udostępnij:

Polecamy

Zobacz