• kontakt@iccstaff.pl

Terapia sokami – dieta doktora Gersona – podstawy

Terapia sokami – dieta doktora Gersona – podstawy

Doktor Gerson opracował dietę sokową, która stała się remedium na jego silne migreny. Jak później odkrył, terapia oparta na świeżych warzywach i owocach wyleczyła również jego pacjentów m.in. z: gruźlicy skóry, zapalenia stawów, chorób serca, niewydolności nerek czy nawet nowotworów.

Picie naturalnych soków przy jednoczesnym wykluczeniu tłuszczów, soli oraz produktów konserwowanych i wędzonych dało bardzo pozytywny efekt.

Cud terapii Gersona

Doktor Gerson dzięki swojej terapii wyleczył już ponad 50 osób chorych na różne nowotwory, m.in. raka kości, płuc, mózgu, piersi, trzustki czy nieoperacyjnego raka jajnika. Wszystko dzięki cudownemu działaniu warzyw i owoców, które dzięki odpowiednim enzymom potrafią oczyszczać nasz organizm z toksyn i chemikaliów i jednocześnie wzmacniać nasz układ immunologiczny. Warzywa i owoce zapewniają najbardziej naturalną i bezpieczną detoksykację.

Dzięki terapii Gersona nasz organizm ma szansę uzupełnić niedobory witamin, minerałów, enzymów czy innych składników pokarmowych potrzebnych do zdrowego, sprawnego funkcjonowania. Co więcej, dzięki wskazanej przez doktora diecie nasze tkanki, nawet zniszczone, mogą ulec regeneracji.

Dieta owocowo-warzywna

Dieta powinna trwać od 6 do 12 tygodni i powinna bazować jedynie na owocach, liściach i warzywach w postaci świeżo wyciskanych soków, sałatek, w postaci naturalnej lub sosie własnym. Jadłospis Gersona dopuszcza również występowanie ziemniaków, potraw na bazie płatków owsianych, chleba żytniego bez soli oraz zupy Hipokratesa. Ważna uwaga – nie solimy naszych warzyw! Po okresie maksymalnie 12 tygodni możemy włączyć do menu białko zwierzęce w postaci chudego sera lub jogurtu naturalnego.

Sokoterapia

Dieta proponowana przez doktora jest lekkostrawna, oczyszczająca, bogata w płyny, minerały i enzymy. Ponadto, terapia odrzuca sól oraz tłuszcz. Co ważne – pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości soków – nawet w nocy. Należy pamiętać, by przed przystąpieniem do diety skonsultować ten pomysł z lekarze.

Dieta Gersona – zalecane produkty

Co najważniejsze, owoce i warzywa powinny pochodzić z upraw organicznych. Posiłki powinny być częste i obfite.

Owoce:

banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango.

Owoce jemy w postaci surowej, w dużych ilościach. Gruszki i śliwki możemy dusić, gdyż wtedy będą lekkostrawne. Dopuszczalne są również suszone owoce, pod warunkiem, że będą one suszone bez udziału konserwant ów.

Soki:

Najlepiej: owocowo-warzywne i z zielonych części roślin. Łącznie powinniśmy pić 13 szklanek soków dziennie, co godzina szklankę (od 8 do 20). Powinniśmy również pamiętać, by pić soki zaraz po zrobieniu, gdy e ciągu pół godziny enzym oksydacyjne są już wydajne tylko w połowie.

Udostępnij:

Polecamy

Zobacz